Yhdistelmäopintojen suorittaminen

Keminmaan lukio toimii yhteistyössä alueen toisen asteen ammatillisten oppilaitosten kanssa. Niissä opiskelevat nuoret voivat halutessaan yhdistää ammatillisiin opintoihin lukiokursseja Keminmaan lukiosta.

Käytännöksi on muodostunut, että ensimmäisenä opiskeluvuotena ammattiopinnoista ollaan lukiossa jaksoilla 2. ja 4. Toisena opiskeluvuotena lukiossa opiskellaan jaksoilla 3. ja 5. Kolmantena opiskeluvuotena jaksoilla 1. ja 3. Neljäs vuosi opiskellaan lukiossa jaksoilla 1. ja 3. tai mahdollisuuksien mukaan koko vuosi. Tämä vaihtelee sen mukaan, millä ammattialalla nuori opiskelee. Asiasta kannattaa aina keskustella etukäteen ammatillisen puolen opinto-ohjaajan ja ammattiopettajan kanssa.

Lukiossa suoritettavien kurssien määrä riippuu kirjoitettavista aineista ja suoritettavasta ammatillisesta perustutkinnosta. Pääsääntöisesti lukion puolella suoritettava kurssimäärä on 35–45. Ylioppilastutkintoon opiskelija valitsee pakollisen äidinkielen lisäksi kolme oppiainetta seuraavista; vieras kieli, toinen kotimainen kieli, matematiikka ja reaali. Neljän pakollisen oppiaineen lisäksi opiskelija voi kirjoittaa haluamansa määrän ylimääräisiä oppiaineita.

Kirjoitettavista aineista suositellaan suoritettavaksi vähintään oppiaineen pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit. Yhdistelmätutkintoa suorittava opiskelija voi jättää englannin, ruotsin tai matematiikan pois ylioppilastutkinnostaan. Tässä tapauksessa minimimäärä kyseisen oppiaineen suorittamiseen on seuraava:

1. englanti, 2 kurssia

2. ruotsi, 1 kurssi

3. matematiikka, 3 kurssia lyhyttä matematiikka tai 2 kurssia pitkää matematiikkaa

Osa ammatillisen tutkinnon osista on yhteisiä lukion kanssa ja niiden suorittaminen tapahtuu lukiojaksojen aikana. Seuraavat kurssit ovat yhdistelmätutkintolaisille pakollisia: FY1, KE1, YH1, YH2, TE1, KU1/MU1 ja LI1.

Yhdistelmäopinnoista muodostuu kaksoistutkinto, kun opiskelija suorittaa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Jos opiskelija haluaa näiden lisäksi suorittaa lukion koko oppimäärän, eli vähintään 75 kurssia, on kyseessä kolmoistutkinto. Tässä tapauksessa lukion oppimäärään voidaan hyväksi lukea 14–18 kurssia ammatillisesta tutkinnosta lukion soveltaviksi kursseiksi.

Valintakortti yseille

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.   Rovaniementie 31, 94400 Keminmaa. Puhelimet: kanslia 040 670 6755, rehtori 040 353 7092, opettajat 040 673 6006